Инвестиция от 70,5 млн. евро е хвостохранилището на АЕЦ "Козлодуй" 12.05 | 13:34

От 2012 разширяват хранилището, ще се съхранява гориво и от 5-ти и 6-ти реактор

От Елица Елефтерова

Инвестиция от 70,5 млн. евро представлява новото хранилище за съхранение на отработено ядрено гориво.

Парите са осигурени от фонд "Козлодуй" и от частни донори от Австрия и Швеция.

В момента в хранилището се съхраняват 5 256 касети с отработено ядрено гориво, каза директорът на АЕЦ "Козлодуй"Костадин Димитров, директор на АЕЦ "Козлодуй".

Новото хранилище за съхранение на отработено ядрено гориво беше открито от премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Трайчо Трайков.

По думите на Трайчо Трайков 36% от производството на електроенергия в България идва от АЕЦ "Козлодуй" и за първото тримесечие на тази година производството на енергия е с ръст от 7% на годишна база.
Министър Трайков пожела на всички в сектори в България да се похвалят в скоро време с подобни цифри.

След откриването премиерът Борисов заяви, че България вече има модерен склад за съхраняване на ядреното гориво от 4-ти реактор, което е важно от гледна точка независимост от Русия.

Борисов каза, че е убеден в безопасността на хранилището "което е издържало всички стрес тестове".

По време на откриването стана ясно още, че от следващата година започва разширението му, за да може там да се съхранява гориво и от 5-ти и 6-ти реактор.

На въпрос по-реален ли е шансът да има нови мощности, Борисов заяви, че шансът винаги е бил голям "и Белене да има, и седми реактор на Козлодуй да има. Въпросът е ЕК да ни даде критериите колкото може по-бързо.

"Това ще е много добре и за нас, и за цяла Европа. Като имаме критерии ще знаем какво да правим занапред", уточни премиерът.

"Второто нещо, което от ЕК са длъжни да ни кажат, е дали ако ние се откажем всички от ядрена енергетика в Европа, както има такива призиви, нашите съседи Турция също ще се откажат от ядрените си мощности", коментира още Борисов.

Той обясни, че ако България не направи ядрени реактори през следващите години, а Турция започне да изгражда своите четири реактора и започне да работи по следваща централа, както се говори, в непосредствена близост до България, това би било голяма глупост от наша страна.

Мисля че Европа има достатъчно сила да защити всички, ако действително е опасно производството на ядрена енергия", допълни Борисов.

На въпрос дали Европа има достатъчно ясни критерии за развитието на ядрената енергетика, премиерът заяви, че истински се надява такива да има.

Водещи

Най-четени