Рискът за „Дръзки” бил малък 07.04 | 20:07

Фрегата се подготвя за участие в мисията на НАТО

От Елена Коцева

Опасността за фрегатата "Дръзки" в мисията на НАТО в Либия е слаба.

Такава е оценката на Националната разузнавателна служба и служба "Военна информация" в Министерство на отбраната. Представители на двете служби докладваха пред депутатите от подкомисията за контрол на НРС и НСО.

iNews припомня, че правителството разреши изпращането на фрегатата "Дръзки” за участие в операцията на НАТО "Обединен защитник”. Операцията е в подкрепа на оръжейното ембарго срещу Либия.

На борда на кораба ще има до 160 човека, включително група за специални операции до 12 военнослужещи.

В момента фрегатата "Дръзки" се подготвя за операцията, в момента е на двудневно плаване в Черно море.

По думите на министъра на отбраната Аню Ангелов съгласно програмата и на 15 април фрегатата ще може да отплава за зоната на операцията в Либия.

Това обаче ще зависи също от решението на командващия операцията - фрегатата ще действа по-нататък в зависимост от неговите планове.

Не се знае на мястото на какъв плавателен съд ще се включи нашият кораб, става въпрос за конкретен район, в който ще патрулира фрегатата и какви задачи тя ще получи.

По думите на председателя на подкомисията Владимир Тошев не е ясна посоката на размирния северноафрикански регион - към ислямизация, или към демократично развитие. Депутатът е категоричен, че България трябва да участва активно в НАТО, а не да заема позицията на слабия участник в Алианса.

Друг приоритет пред разузнавачите е Шенген и бъдещия емигрантски поток. Владимир Тошев призна, че има реални предпоставки за наплив към границите ни, като може да се очаква той да дойде предимно от Близкия изток.

Водещи