"Дръзки" започна втория си патрул в операцията на НАТО 17.05 | 15:22

Екипажът на фрегатата е извършил разпитване на общо 46 кораба

От Андриян Георгиев

Екипажът на фрегатата "Дръзки” започна днес втория патрул в операцията на НАТО "Обединен защитник”, съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили (ВМС)

По време на първия патрул, който приключи на 12 май 2011г., българските военни моряци са изпълнявали задачи по следене на въздушната обстановка, по наблюдение на морските превози в заповяданата зона за отговорност.

Те са поддържали готовност да извършат проверка на съмнителни кораби и товари и да проведат специфични морски операции по заповед на командира на тактическата група.

Екипажът на фрегатата "Дръзки” е извършил разпитване на общо 46 кораба – рибарски, буксири и контейнеровози. Най-интензивно е било плаването на 6 май, Ден на храбростта и празник на Българската армия, когато са разпитани 15 либийски рибарски кораба.

В периода на първия патрул фрегатата на два пъти е била заредена с гориво в открито море от военни танкери.

В интервала между двата патрула, фрегатата се снабди с гориво и хранителни продукти на остров Крит.

От началото на плаването - 27 април, до 13 май 2011г. фрегатата "Дръзки” е проплавала 4350 морски мили.

Вторият патрул на фрегатата "Дръзки” в операцията на НАТО "Обединен защитник” ще завърши на 31 май 2011 г.

iNews припомня, че фрегата "Дръзки” потегли на 27 април за участие в операцията по налагане на военно ембарго срещу Либия и забранена за полети зона започна на 19 март, след като Съветът за сигурност на ООН гласува резолюция 1973 и даде мандат на съюзниците от НАТО. 

С решение на правителството фрегатата се включва в подкрепа на оръжейното ембарго срещу Либия. Командир на кораба е капитан ІІ ранг Панчо Панчев.

Предвижда се участието на "Дръзки” в операцията на НАТО да продължи около 40 дни. Месечно издръжката на фрегата за участие в мисията ще струва 1,5 милиона лева.

Екипажът няма да участва в преки бойни действия, а се включва в подкрепа на военното ембарго срещу Либия.

 

Водещи

Най-четени