Последно: Минималното майчинство остава 240 лв. 27.10 | 20:09

Тотю Младенов всъщност нямал предвид увеличение с 30 лв. на минималните майчински

От Андриян Георгиев

От следващата година драстично се променя базата, върху която ще бъдат изчислявани обезщетенията за майчинство, безработица и болничните. Това е заложено в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване. Днес разчетите бяха разгледани от Надзорния съвет на НОИ, съобщава bTV.

Това означава, че обезщетенията за бременност и раждане, както и за безработица, вече ще зависят от доходите за 2 години назад, а не както досега - 18 месеца. Планира се също следващата година болничните да зависят от доходите 18 месеца назад - в момента те се изчисляват на база на 12 месеца.

"Започва голямата дискусия на тази есен – това е бюджетът на осигурителния институт,  и най-големият въпрос, който възниква от този проект, е дефицитът от половин милиард лева. Той се решава по два начина – увеличаване на приходите или намаляване на разходите”, коментира за bTV Иван Нейков, председател на Балканския институт по труд и социална политика.

Според него мярката, касаеща начина на изчисления на майчинството и болничните, е от втори тип, т.е. ще намали разходите на НОИ, което означава, че ще бъдат намалени плащанията, които получават хората.

Държавата пести от плащания на безработни, майки и болни, съгласи се Нейков. По думите му, когато се увеличи периодът в базата, на който се изчислява обезщетението, се "вкарват повече периоди”, в които човекът може да не е работил, или да е работил за по-ниска заплата. А в периодите, в които не е работил, обезщетението ще се изчислява на базата на минималната работна заплата, определена от държавата за конкретния период, т.е. върху 12 лева на ден, и това ще намали размерът на обезщетенията.

Същевременно рано тази сутрин в телевизионен ефир социалният министър съобщи нещо различно - увеличение на минималното майчинство от 240 на 270 лева. След като министърът обяви радостната новина за хиляди майки у нас, от пресцентъра на ведомственото министерство побързаха да ги разочароват. Според съобщението на социалното министерство министърът няма точно това предвид. Всъщност се оказва, че съобщеното от Тотю Младенов е точно обратното - през 2012 г. се планира сумата за отглеждане на дете от 1 до 2 години да остане 240 лева.

Всъщност допълнителните 7 млн. лева, предвидени в бюджета на министерството за 2012 г., за които говореше социалният министър, били за семейните помощи за деца с увреждания, уточняват от пресцентъра на социалното министерство. Те са обвързани с минималната заплата, съответно заради нейното увеличение министерството ще има нужда от допълнителни средства, за да ги изплаща.

"Тези 7 млн. влизат в 24 млн., които казахме, че ще трябват на бюджета при увеличение на минималната работна заплата", не закъсня да разясни и финансовият министър Симеон Дянков недоразумението, което създаде сред майките Тотю Младенов.

На интернет страницата на социалното министерство е качен проектът на бюджета на НОИ за 2012 година. В него ясно е записано, че то остава 240 лева, т.е. по-малко от минималната заплата за страната.

Водещи