Прокуратурата поиска постоянен арест за Брендо 17.05 | 17:34

Евелин Банев бил задържан заради получена информация, че се готвил да напусне страната

От Кремена Бедерева

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на Евелин Банев – Брендо, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Банев беше задържан вчера (16 май), при операция на органите на Министерство на вътрешните работи (МВР) в Созопол. Срещу Банев се води наказателно производство за участие в транснационална организирана престъпна група за пране на пари и делото е в съдебна фаза.

Искането за вземане на най-тежката мярка за неотклонение е продиктувано от официално постъпилите в прокуратурата материали от МВР, обосноваващи намерението на Банев да напусне страната, като по този начин се укрие и осуети нормалния ход на воденото срещу него наказателно производство.

Към момента прокуратурата не разполага с данни за извършени нови престъпления от Евелин Банев. Ако в рамките на проведената от МВР акция са събрани материали в тази посока, прокуратурата ще предприеме съответните законоустановени действия, след като те бъдат ни бъдат докладвани, се казва още в съобщението на прокуратурата.

iNews припомня, че арестът на Брендо създаде противоречия около точната причина за задържането му.

По думите на вътрешния министър Цветан Цветанов на Евелин Банев-Брендо е повдигнато обвинение в Швейцария за трафик на кокаин от Южна Америка за Европа в размер на около 10 тона.

Банев е "човек, който е изключително влиятелен и силен в средите на организираната престъпност", смята Цветанов.

Министърът обяви още, че Брендо е обявен за международно издирване от Швейцария. Адвокатката на Брендо Ина Лулчева обаче заяви за БГНЕС, че не знае за това да е издирван и не вижда логика в това.

"Не мога да разбера защо е издирването, това е като – нали се сещате, навремето имаше един виц - имало полулегални, дето се криели, пък никой не ги търсел. Тук е обратното - търсят някой, който не се крие", заяви адвокатката.

По делото за пране на пари, което се води срещу него в България, Брендо имал изрядно процесуално поведение и се е явявал винаги по заседанията по делото. Самото дело дори никога не се е отлагало, а по него винаги е работено, обясни адвокатката. Ина Лулчева припомни, че делото е пред финал, но се чакат съдебни поръчки от чужбина.

През 2007 г. Брендо бе задържан и престоя в ареста няколко месеца по обвинение за пране на два милиона евро. Делото срещу него тръгна година и половина по-късно и все още не е завършило. Досега той не е пречил на хода на процеса и се е явявал на заседанията.

От прокуратурата обаче разясниха за bTV, че няма как Брендо да е задържан по искане на Швейцария, тъй като между София и Берн няма договор за правна помощ.

По думите на Цветанов от обиските и изземванията, които са направени при задържането на Банев, спокойно може да се потвърди това, което се говореше преди години - че "в България всъщност мафията си е имала държава".

Водещи