ЕК обеща помощ за шапа, но не посочи сума 21.01 | 15:18

Предлага се план Б: Ваксинация на домашните животни

От Елена Коцева

Европейската комисия (ЕК) ще подкрепи България финансово и технически в борбата против шапа, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Кийт Симптън, ръководител на мисията на ЕК, която е на посещение в България, във връзка със заразата, е уверил, че страната ни без съмнение ще получи финансова и техническа подкрепа. Кийт Симптън се е срещнал с български ветеринари.

На срещата европейските експерти те са изложили доклада си, в който се проследяват последователно събитията от констатираната първа положителна проба през декември 2010 г. до момента.

Българските експерти отново са получили похвала за бързите и адекватни реакции и предприетите мерки за овладяване на разпространението на заразата във вътрешността на страната, както и за опитността им при залавяне и изследване на диви прасета в района.

Експертите са призовали да се засили наблюдението над домашни животни и незабавно да се пристъпи към регистрация и идентификация на животните от засегнатите райони. Според тях трябва да се обмисли и евентуален план, който да включва ваксинация на домашните животни.

iNews припомня, че от страна на министъра на земеделието Мирослав Найденов бе обещано 100% обезщетяване на стопаните в двете села - Кости и Резово - където заради открито огнище на шап животните бяха умъртвени. Селата се намират и под 3-месечна карантина. Не е ясно обаче откъде ще дойдат тези пари, тъй като според механизма на ЕК обезщетението може да е до 60%. 

Стопаните в Кости и Резово получиха вече еднократна социална помощ от 300 лева

В срещата днес участваха председателят на Регионалното бюро за югоизточна Европа на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) проф. Никола Белев, съветникът на министъра д-р Хинрих Майер-Жерболе, генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов, директорът на дирекция "Здравеопазване на животните и безопасност на храните” в МЗХ д-р Венцеслава Тасева, ветеринари и експерти. 

 

Не само стопаните търпят загуби заради умъртвените си животни и пропуснати ползи, но и месопреработвателните предприятия, на които са наложени ограничения за обработка на продукцията.

Освен това страни като Украйна, Молдова и Русия наложиха забрана за внос на месо и месни продукти от България именна заради опасността от разпространение на шап. 

 

Водещи

Най-четени