Тренираха извозването на софийския боклук в Ловеч 03.02 | 15:58

Правилата са за "проиграване" на транспортирането на отпадъци

От Елена Коцева

Първият огромен камион, с каквито ще се извозват софийските бали с битови отпадъци до Ловеч, направи пробен курс по трасето до ловешкото регионално депо, съобщиха от общинската администрация.

Освен изминаването на трасето от София до Ловеч, изпробвани са също кантарът на депото и площадката за обръщане на превозните средства в центъра на първата готова клетка на депото.

Така нареченият камион гондола е първата транспортираща машина за отпадъци, влязла в депото. Тя е била празна, както се изисква по правилата за "проиграване" на транспортирането на отпадъци.

Депото край Ловеч, което ще обслужва и общините Угърчин и Летница, ще приеме 40 хиляди тона залежали софийски бали, за да не получи страната ни санкции от Европейския съюз.

За докарването на битовите отпадъци общинските съвети в Ловеч и в София сключиха договор, според който софийската община плаща за депонирането на отпадъците, както и за транспортирането им до депото. Изчисленията показват, че софийските бали ще запълнят 10 процента от капацитета на депото.

iNews припомня, в момента софийски боклук се извозва към сметището в Севлиево, тъй като преди това община Пловдив отказа да приеме повече боклук в сметището в Цалапица.

Водещи

Най-четени