Родители се събират на протест – искат вето от президента 18.01 | 14:17

Протестът се организира в социалните мрежи и ще е тази вечер

От Елена Коцева

Минути след като народните представители гласуваха текста за задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца, в социалните мрежи родители започнаха да се организират за протест тази вечер.

Те отново ще се съберат през президентството днес от 17.30 часа с искането държавният глава да наложи вето върху Закона за предучилищното и училищното обучение.

Още в пленарна зала по-рано стана ясно, че вето ще бъде поискано и от депутати от опозицията, като позицията огласи лидерът на ДСБ Иван Костов.

"Правото на избор да настаниш детето си в държавно заведение трябва да е също толкова гарантирано както и правото да настаниш детето си подходяща според родителя среда, в която да се обучава/отглежда – частен учител, детски център, неформална група с преподавател, родителски колектив, школи, проекти и др!”,пише в апела на родителите до президента Росен Плевнелиев, с който те искат налагане на правото му на вето.

Според гражданите тези права трябва да бъдат осигурени с равна сила за всички български граждани.

В текста се казва още, че ако не се вземат под внимание исканията им за Конституционното право да отглеждаме децата си, родителите ще се обърнат към всички възможни международни институции. 

Водещи

Най-четени