29 полицаи са ранени при сблъсъци в столицата на Северна Ирландия 13.01 | 10:28

Лоялисти и проирландски политици не могат да решат спора с флага на Великобритания

От Владислав Рашков

Най-малко 29 полицейски служители бяха ранени след нови сблъсъци между пробритаски настроени младежи и ирландски националисти в столицата на Северна Ирландия Белфаст, предаде Reuters.

Това са поредните стълкновения, които последваха, след като проирландски настроени общинари гласуваха за премахването на знамето на Обединеното кралство в центъра на града.

Последните сблъсъци са започнали, когато протестантски младежи са навлезли в част от града, която е населявана предимно от католици. Полицията се е опитала да въдвори мир сред двете групи, които са се замеряли с тухли и бутилки, но конфликтът е продължил.

В Северна Ирландия е в сила мирен договор с Великобритания от 1998 г., който сложи край на 30-годишната католическа съпротива в страната да се обедини с Република Ирландия.

Изразявайки дълбокото си недоволство от решението лоялисти излязоха на протест в опит да върнат флага. Пробританските политици в страната осъдиха насилието, но не успяха да предотвратят агресията сред протестантските групи.

"Протести ще има докато се налага", каза противник на свалянето на флага, който описва акта като незаконен.

Протестите започнаха на 5 януари 2012 г. Тогава девет полицаи бяха ранени, след като бяха замеряни с коктейли "Молотов".

Водещи

Най-четени