BBC: Чалгата - културен разрив в България 10.02 | 13:56

Световната информационна агенция хвърля светлина върху еврофинансирането на "Пайнер"

От Владислав Рашков

Пропитата със секс поп-фолк музикална култура в България, по-позната като чалга, нашумя с противоречивото решение на ЕС да отпусне на топ продуцент еврофинансиране, пише в своя статия за България BBC.

Късно в сряда вечерта в Студентски град  – квартал в София, който е популярен нощния живот. Тази вечер поп-фолк звездата Андреа гостува на Plazza Dance Centre. Облечена е в бляскаво черна рокля, с обувки на висок ток, като през цялото време е обградена от фенове. Както е станало традиция, има дъжд от салфетки, които са покрили пода с дебел пласт, приличащ на сняг, посочва изданието.

Кореспондентът на BBC продължава репортажа си с описание на чалгата, в което я представя като модерна танцувална музика с балкански, цигански и близкоизточни ритми. Това е културен феномен - приповдигнат, забавен и създаващ спорове. Той е залял посткомунистическите Балкани с своето просто звучене и използването на силикон навсякъде.

BBC посочва, че от самото си начало чалгата е съпътствана от парите, блясъка, съмнителни сделки, агресивните и мускулести мъже.

"Въпреки че музиката се е променила от самото си начало, текстовете и клиповете продължават да идеализират предизвикателния вид на жените, доминиран със сексуално съдържание", продължава изданието.

След като стана известно, че компанията "Пайнер" е одобрена за еврофинансиране, избухна голямо обществено недоволство, което предизвика съмненията на ЕК. Малко след това компанията само отказа да вземе парите.

Критиците на еврофинансирането изведоха като основен въпрос защо пари, които са предназначени за малки и средни предприятия, се предоставят на компания, която държи 80-90 % от музикалния пазар в България.

Според BBC в страната има разделение в културата и морала, което присъства в България през последните две десетилетия.

Водещи

Най-четени