USA Today: Защо изборите в САЩ са толкова страшни? 06.11 | 08:33

Вотът влияние на психиката на американците

От Филипа Тодева

Състезанието между действащия президент Барак Обама и бившия губернатор на Масачузетс Мит Ромни приключва днес (макар, че има възможност битката само да започва сега).

И какъвто и резултат да очакваме, само мазохистите и политическите коментатори съжаляват, че е към края си, пишат анализаторите на USA Today.

Според тях ситуацията е смешна, защото има разминаване между начина, по който хората разбират демокрацията и начина, по който действително я усещат.

Смятаме, че изборите са нещо славно. "Някой да е почувствал славата", питат политическите анализатори.

На американците постоянно им се съобщава, че високата избирателна активност е нещо добро. Е така е. Но дали причината все повече хора да се ангажират с изборния процес не е в ужаса им от бъдещите действия на единия или другия кандидат.

Според тях Обама залага на поставя на своята демократическа база повече страха, отколкото идеализма, но като претендент Ромни разчита по-малко на сплашванията. В този смисъл Ромни се надява да привлече от подкрепата за Обама, което изключва демонизиране на сегашния президент. Дори и така обаче той не успява да се дистанцира от някои като Доналд Тръмп, които искат да изкарат Обама като едва ли не Манджурски кандидат.

Според USA Today самият факт, че на изборите им се отдава толкова голямо значение вреди на здравето на нацията.

"Колкото повече федералното правителство се намесва във всеки аспект от живота ни, толкова повече хора ще живеят с чувството, че техния начин на живот, препитанието им, и дори живота им, са изложени на риск заради президентските избори" пише медията и допълва, че ако правителството нямаше толкова лостове за влияние, урните за гласуване нямаше да изглеждат така страшни.

Водещи

Най-четени