WikiLeaks пусна в мрежата нови 60 гигабайта информация 02.09 | 20:39

Публикувани са депеши на американските посолства

От Елена Коцева

Wikileaks е публикувал в мрежата незашифрован архив от американски депеши, разменени по дипломатически канали, съобщават сътрудници на сайта в микроблоговете си в социалните мрежи.

Архивът е с обем 60 гигабайта. Още вчера британският вестник The Guardian съобщи, че Wikileaks има намерение да публикува нови 250 хил. документа от дипломатическата кореспонденция на САЩ, до които са получили достъп сътрудниците на Джулиан Асандж.

Също така само преди два дни, след хакерска атака срещу Wikileaks, представители на управлението му заплашиха "правителствата", които искат да възпрепятстват дейността им, с нови разкрития за тяхната дейност.

И сега, както и предишния път в края на август месец, става въпрос за нередактирани текстове, в които може и да се прочетат имената на информаторите.

При предишната такава публикация представители на WikiLeaks опровергаха обвиненията за това, че в публикуваните документи има имена на информатори. Държавният департамент на САЩ на свой ред изрази безпокойствието си, че хората, чиито личности са разкрити, могат да станат обект на репресии и цел на терористите.

По сведения на The New York Times в отворения достъп е попаднала информация за представителя на ООН в Западна Африка и за няколко правозащитници от Камбоджа.

Публикацията на секретните депеши на американски дипломати започна от ноември 2010 година, след като Wikileaks вече беше успял да обтегне нервите на американските политици с информация за присъствието на САЩ в Ирак.  

Водещи

Най-четени