Алжир няма да задържа семейството на Кадафи 30.08 | 09:58

Временното убежище е предоставено от хуманитарни съображения

От Елена Коцева

Алжир няма намерение да задържа семейството на Муамар Кадафи, нито да им предоставя политическо убежище, а им предоставя възможността да напуснат страната.
Съпругата на Кадафи, дъщерите му и двама от синовете му пристигнаха вчера в Алжир, съобщава БиБиСи.

Министърът на информацията на преходното правителство на Либия Махмуд Шамам заяви, че алжирската страна е дала възможност на семейството на либийския лидер в изгнание да отпътува във всяка една друго страна.

Временното убежище е предоставено от хуманитарни съображения.

Представители на бунтовниците са заявили обаче, че ще настояват намиращите се в Алжир членовете на семейството на Кадафи да бъдат екстрадирани. С това обаче могат да възникнат проблеми, тъй като Алжир и до този момент не е признал Преходното правителство като законна власт в Либия. 

В Алжир вчера вечерта се намират втората жена на Моамар  Кадафи – Сафия заедно с три от децата на сваления либийски диктатор, съобщи Би Би Си.

Дъщерята на Муамар Кадафи Айша е бременна и трябва да роди през септември, предаде БТА.
Според източници, близки до семейство Кадафи, бременността протича тежко, като Айша страда от депресия и е преживяла нервен

Според информация на италиански медии доскорошният държавен глава на Либия се намира в град Бени Валид, на около 160 километра югоизточно от Триполи. Предполага се, че заедно с него са двама от синовете му - Саиф и Саади. Информацията от различни медии обаче се разминава. Според руски медии при Кадафи се намира само единият му син - Саади.

Според информация на агенция "Ройтерс" синът на Сафия и Кадафи - Хамис, е бил убит при сблъсъци в южната част на Либия.

Водещи

Най-четени