Заподозряха Китай, че снабдява Кадафи с оръжие 05.09 | 13:03

Алжир и ЮАР отрекоха да са посредници в сделката за 200 милиона долара

От Елена Коцева

Китай е планирал да достави оръжие на силите на либийския лидер Муамар Кадафи, заобикаляйки санкциите на ООН, наложени върху Либия.

Подозрението идва от статия на канадското издания The Globe and Mail, което твърди че разполага с документи за сключената сделка. Информацията пред изданието е потвърдена от представители на Националния преходен съвет на Либия, съобщава БиБиСи.

Според тях държавната оръжейна компания на Китай е била готова да достави оръжие и боеприпаси на обща стойност 200 милиона долара и то в края на юли месец – пет месеца след налагането на санкции и след като операцията на НАТО по налагане на ембарго и блокиране на небето над Либия започна.

Китайската компания е смятала да достави оръжието на лидера на Джамахирията и неговите сили с посредническото на Алжир и ЮАР.

Според ръководителя на военното командване на бунтовниците Омар Харири информацията в документите обяснява появата на ново въоръжение в ръцете на лоялните на Кадафи сили. Харири е потвърдил законността на документа – формата и валидността на печата.

В документите е отразено посещение на либийска делегация в Китай от 16 юли. По време на визата представители на силовите ведомства на Либия са провели преговори с трима китайски представител на оръжейни компании - China North Industries Corp. (Norinco), China National Precision Machinery Import & Export Corp. (CPMIC) и China XinXing Import & Export Corp.

Сред оръжията, които китайската страна е обещала на Либия, има няколко вида ракети и ракетни установки.

Както предполага The Globe and Mail, китайските компании могат да предложат на Кадафи ракети земя – въздух QW-18. По своите характеристики тази ракета е сравнима с американската система "Стингер” и можа да свали военен хеликоптер и самолет.

Външното министерство на Китай категорично отрече информацията, а представители на Алжири ЮАР отказаха да коментират ситуацията. И трите страни обаче изразяваха неведнъж протест срещу намесата на войските на НАТО в гражданската война в Либия, въпреки че подкрепиха ембаргото над доставката на оръжие за силите на Муамар Кадафи. Именно Алжир беше страната, която прие избягалото от Либия семейство на Муамар Кадафи.

Според представители на НАТО в Белгия в последните 5 месеца оръжейни доставки за лоялните на Джамахирията сили не е имало

iNews припомня, че съдбата на полковник Кадафи остава неизвестна от 21 август, когато опозицията в Либия настъпи към столицата Триполи. От тогава в града се водят ожесточени боеве.

Революцията в Либия започна през февруари месец като част от вълната на протести, която заля много от арабските държави.
Ситуацията в северноафриканската държава обаче се ескалира и демонстрациите от площадите прераснаха в гражданска война.

На 17 март няколко европейски държави, начело с Великобритания и Франция, започнаха операция по блокиране на небето над Либия с цел да спрат атаките на военните сили на Кадафи, а в края на месеца командването на операцията бе поета от НАТО.
В нея се включи и България, като част от операцията по морската блокада на Либия в Средиземно море.

Най-четени