Кадафи предлага преговори 28.08 | 11:17

Либийската опозицията се надява в най-близко време в столицата Триполи да бъде възстановено водоподаването

От Елена Коцева

Либийският полковник Муамар Кадафи е готов да започне преговори за предаване на властта, съобщи Би Би Си.

Негов официален представител е заявил пред информационна агенция, че разговорите ще се водят от сина му Саади.

Бунтовниците, които вече контролират по-голямата част от страната, включително столицата Триполи, смятат, че Кадафи още се крие в района.

Според кореспондента на Би Би Си Джон Лейн предложението ще бъде възприето само като още един признак за това, че полковникък и приближените му не възприемат адекватно ситуацията.

В интервю за БиБиСи представител на бунтовниците също така предположи, че съпругата, дъщерите и няколко близки сътрудници на Кадафи са се отправили към Алжир с бронирани автомобили. Алжирското правителство обаче опроверга тази информация.

Либийската опозицията се надява в най-близко време в столицата Триполи да бъде възстановено водоподаването, както и доставките на гориво.

От няколко дни кризисна е ситуацията в града, като в почти бедствено положение се намират и всички болници. Голяма част от кварталите са без вода и електричество и ако това продължи, има голяма вероятност от избухване на епидемии. Не достигат и медикаменти

Съдбата на полковник Кадафи остава неизвестна от 21 август, когато опозицията в Либия настъпи към столицата Триполи. От тогава в града се водят ожесточени боеве.

Революцията в Либия започна в началото на годината като част от вълната на протести, която заля много от арабските държави.
Ситуацията в Либия обаче се разпростря отвъд площадните демонстрации и достигна до гражданска война.

На 17 март няколко европейски държави, начело с Великобритания и Франция, започнаха операция по блокиране на небето над Либия с цел да спрат атаките на военните сили на Кадафи, а в края на месеца командването на операцията бе поета от НАТО.
В нея се включи и България, като част от операцията по морската блокада на Либия в Средиземно море.

Водещи

Най-четени