Балотаж на изборите в Сърбия 07.05 | 09:11

Сръбската прогресивна партия е водач на парламентарните избори в страната

От Елена Кирилова

Партиите на Томислав Николич Борис Тадич са получили  най-много гласове на сръбските парламентарни избори, съобщава БТА.

Водач по брой гласове е Сръбската прогресивна партия (СПП) на Николич, но тя няма как да получи абсолютно мнозинство, сочат първите резултати, разгласени от Републиканската изборна комисия. Веднага след СПП се нарежда Демократическата партия на Тадич, която събра 21,29% от гласовете.

СПП, от свя страна, е подкрепена от 24,17% от гласувалите. 16,65 на сто са дали гласа си за коалицията около Социалистическата партия на Сърбия, а 7,24% - за Демократическата партия на Сърбия на Воислав Кощуница.

Първите резултати от преброяването показват, че Сръската радикална партия се радва на 4, 36 на сто подкрепа, Обединените региони на Сърбия са подкрепени от 7,8% от гласувалите, а коалицията Преокрет - от 4,94 на сто.

Данните сочат, че за първи път съществува шанс Сръбската радикална партия да не премине петпроцентовата изборна бариера, поради което няма да може да влезе в парламента.

Тадич и Николич ще се изправят един срещу друг и на предстоящия на 20 май балотаж на президентските избори в страната. По данни на РИК Томислав Николич е получил 25,47% от гласовете, а Борис Тадич 23,63%.

Неправителствената организация Център за свободни избори и демокрация (ЦеСИД) обяви, че Тадич е получил 26,8 на сто от гласовете, а Николич 25,6% подкрепа. Според данните на ЦеСИД СПП е водач на парламентарните избори, благодарение на своите 24,7% от гласовете, следвана от Демократическата партия на Тадич, за която са гласували 23,2%.

Третата позиция остава за коалицията около Социалистическата партия на Сърбия (16,6%). След нея се нареждат Демократическата партия на Сърбия на Воислав Кощуница със 7,2 на сто и Сръбската радикална партия с 5 на сто от гласовете.

Водещи

Най-четени