Банките в Кипър отварят врати 28.03 | 10:17

Кипърци и руснаци създават нова банка

От Ралица Стоянова

Банките в Кипър днес отварят в 12 часа и ще работят до 18 часа местно и българско време при изключително ограничен режим на теглене на пари.

Той е наложен от централната банка на острова, за да не се допусне изтичане на капитали, съобщават кипърски медии.

Тегленето на пари в брой от гишета и банкомати се ограничава до 300 евро дневно на човек и на банка. Плащанията и паричните преводи за чужбина не могат да надвишават 5000 евро на месец, а хората, напускащи острова, ще могат да отнасят най-много по 1000 евро в брой.

Забранява се също осребряването на банкови чекове, а срочните депозити не могат да бъдат теглени преждевременно, пише БТА.

5 млрд. евро са пристигнали със самолет от Европейската централна банка за рефинансиране на кипърските банки, съобщават вестниците в Никозия.

В. "Филелефтерос" пише, че кипърци и руснаци са учредили нова банка и че се очаква разрешението за нея от централната банка. Първоначалният капитал на новата банка щял да бъде 30 млн. евро. В операцията освен руски бизнесмени, участвали и гърци.

Трима бивши съдии са привлечени в състава на комисията, която е натоварена да разследва причините за банковия крах в Кипър. Те ще проверяват всичко от 2006 г. насам. Разследващата комисия смята да покани и представители от чужбина.

Междувременно кредитната агенция Moody's понижи кредитния таван на Кипър до равнище Саа2 заради опасността страната да излезе от еврозоната. Кредитният таван отразява риска за компаниите на територията на държавата и за инвеститорите, които работят с тях. Агенцията може идната седмица да промени кредитния рейтинг на Кипър, посочва ИТАР-ТАСС.

Икономическите издания на острова поместват и мрачни прогнози на Европейската комисия, според които се очаква в следващите три години кипърската икономика да се свие от 15 до 25 на сто.

Водещи

Най-четени