Руснаците се ядосаха - искат да съдят Кипър 27.03 | 15:53

Големите инвеститори от Русия могат да загубят до 40% от вложенията си в банките на острова

От Ралица Стоянова

Руски компании и банки, които са изправени пред сериозни загуби заради спасителния план за Кипър, обмислят дали да предприемат съдебни действия срещу островната държава или отделните кипърските банки, пише Reuters.

Може да се окаже обаче, че завеждането и спечелването на подобни дела ще бъде трудна задача, коментират адвокати, които анализират договорните стратегии за възстановяване на страната, пише Econ.bg

Стивън Филипсън, партньор в лондонската адвокатска кантора PCB Litigation, коментира, че за момента три големи руски банки, базирани в или около Русия, са се консултирали с компанията му за възможностите за предприемане на съдебни действия.

Докато гарантираните влогове до 100 хиляди евро в банките на острова са подсигурени, то големите притежатели на депозити могат да загубят до 40% от парите си, коментира във вторник финансовият министър на Кипър Майкъл Сарис.

Смята се, че по-голямата част от 19-те милиарда евро в кипърските банки, които не са на Европейския съюз или на самите банки, принадлежат на руски вложители.

Наемането на адвокати обаче може да намали тези загуби, смятат експерти като Стивън Филипсън.

Според адвокати един от начините да се действа в тази ситуация е да се използва двустранен инвестиционен договор, който да покаже, че руските инвестициите трябва да бъдат защитени.

Тъй като руската инвестиционна спогодба с Кипър не е била ратифицирана, една опция е това да се случи посредством договорите на Кипър с трети страни, в които засегнатите руски компании може да имат представителства, коментират правните експерти.

Друг вариант е да се предприемат законови действия през международното публично законодателство чрез Международния съд. В този случай делото трябва да бъде заведено от Руската държава от името на нейните граждани.

Още бизнес новини от Econ.bg:

Добре дошли във фантастичния свят на "Специален доклад"

Залогът на Обама

Водещи

Най-четени