Скотланд Ярд арестува Асандж 07.12 | 12:49

Арестът е с европейска заповед, издадена от Швеция

От Елена Коцева

Основателят на Wikileaks Джулиън Асандж е арестуван от британската полиция в изпълнение на европейска заповед за арест, издадена от Швеция, съобщава БиБиСи, като се позова на съобщение на Скотланд ярд.

Шведската прокуратура е издала заповедта за арест на основание обвинения за сексуално насилие.

По-рано през деня адвокатът на австралиеца съобщи, че клиентът му смята да се предаде доброволно на полицията. Самият арест е бил извършен, след като Асандж е отишъл в полицейско управление. 

Асандж категорично отрича обвиненията и твърди, че цялото преследване срещу него е с политически мотиви.

iNews припомня, в понеделник бе обявено, че сметките на Асандж в швейцарски банки са замразени заради фалшификация на данни при откриването им.

Швейцарската пощенска служба заяви, че когато е откривал банковата си сметка, Асандж е предоставил невярна информация за своето местожителство.

В банката на пощенската служба могат да откриват сметки само швейцарски граждани и лица, живеещи в Швейцария.

Асандж е австралийски гражданин и не е доказал, че пребивава постоянно в Швейцария, се казва в изявлението на швейцарските пощи.

Освен обвиненията в Швейцария, британската полиция също смята да проведе разпит, а отделно на това Америка обмисля възможността да осъди Асандж за публикацията на стотици секретни документа.

Wikileaks беше подложен на сериозен натиск от страна на правителството на САЩ, което с нарастваща тревога следи всяко едно от разкритията.

В момента ще се очаква решението на съда за това дали и възможна екстрадицията на Асандж в Швеция.

По данни на Sky News, Асандж може да бъде освободен срещу гаранция от 300 хиляди фунта стерлинги.

Арестът на Джулиан Асандж е удар срещу свободата на медиите и няма да попречи на нашата организация да публикува тайни в интернет, заяви малко по-късно говорител на сайта Wikileaks, цитиран от АП.

Кристин Храфнсон каза още, че сайтът продължава да е активен и ще продължи да работи в същия дух както досега. "Каквото и да се случи с Асандж, ние няма да променим плановете си във връзка с разпространяването на документите", посочи той.

Най-четени