Русия изяви желание да стане главен посредник за мира в Либия 27.05 | 10:48

Цукерберг и Шмид казаха на Г-8, че прекомерната регулация на Интернет е излишна

От iNews.bg

Русия прояви желание да поеме водеща роля в опита да посредничи при решаването на проточилия се вече три месеца конфликт в Либия. Това е акцентът от първия ден на срещата на лидерите на Г-8 във френския курорт Довил, предаде АФП.

Според западни дипломати Москва не е помолена официално да стане водещ медиатор, но от Белия дом признаха, че американският президент Барак Обама е говорил с руския си колега Дмитрий Медведев по проблема с Либия.

Вече е изготвена и предварителна декларация, с която лидерите на Г-8 ще призоват за прекратяване на военните действия в арабската държава.

Очаква се също така Г-8 да предложи помощ на Тунис и Египет, за да се стимулира демократичната реформа в двете държави. Великобритания вече пое ангажимент да даде 110 млн. паунда (175 млн. долара).

По време на следобедната сесия на срещата интернет иконите Марк Цукерберг (създателят на Facebook) и Ерик Шмид (изпълнителен директор на Google) обсъдиха с Г-8 положението на световната онлайн индустрия. Цукерберг и Шмид, с подкрепата на Вашингтон, се изказаха против прекомерната регулация на Интернет.

Френският президент Никола Саркози обаче иска от Г-8 поне да потвърди, че националните правителства участват в контрола на нелегалните материали в мрежата.

Най-четени