В САЩ заловиха ученичка, планирала да взриви училището си 21.12 | 07:32

Момичето е задържано в Аризона, след като споделило намеренията си в YouTube

От Диана Цветкова

16-годишна ученичка е арестувана в САЩ за планирането на кърваво нападение в училището си в щата Аризона, последвано от самоубийство.

Девойката е задържана в дома ѝ в Меса, предградие на Финикс. Властите твърдят, че тя се е готвила да извърши нападение в училището "Ред Маунтън", почти седмица след кървавата баня в Нютаун, щата Кънектикът.

До залавянето ѝ се е стигнало, след като било открито послание от ученичката в сайта за видеосподеляне YouTube, качено в канал на транссексуална общност от канадския град Торонто.

В съобщението си тя твърдяла: "Планирам да причиня много лоши неща. Да убивам

хората от моята гимназия. (...) В училище работя като помощник преподавател, затова никой

няма да може да открие, че планирам да взривя училището".

Собственичката на канадския канал се свързала с полицията в Торонто, която на свой ред информирала полицията в окръг Марикопа в нощта срещу сряда, съобщава БТА.

Три часа по-късно властите стигнали до девойката, която признала, че е авторката на посланието. Освен това уточнила, че планирала нападението още преди стрелбата в щата Кънектикът миналата седмица, където 20-годишният Адам Линза уби 26 души, сред които 20 деца.

Ученичката разкрила пред следователите, че планирала да "среже кабелите на охранителните автомобили" – малки електрически коли, движещи се на територията на учебния комплекс. Така щяла намали бързината на реакциите след експлозията, която планирала да предизвика, след това да открие огън по жертвите си от другата страна на оградата на училището.

Най-четени