В района на Тихия океан се готвят за цунами 11.03 | 12:07

Издадено е предупреждение за по-голямата част от региона

От Нели Минчева

Повечето територии в района на Тихия океан се готвят за цунами след мощното земетресение, което тази сутрин разтърси Япония.

Предупреждение за опасност е обявено от Източна Азия до Южна и Северна Америка, съобщават от Тихоокеанския център за предупреждения за цунами.

От Червения кръст подчертават, че някои острови, които се намират на пътя на чудовищните вълни, са по-ниски от тях и може да бъдат залети изцяло, предава БТА.

Цунами представлява серия от вълни, предизвикани от мощна сеизмична дейност и първата може да не е най-високата. В някои региони на Япония вълните непосредствено след труса от 8,9 по скалата на Рихтер достигнаха височина от 10 метра.

Заплахата от цунами може да продължи няколко часа, докато преминат всички вълни. Сред страните, за които е издадено предупреждение, са Русия, САЩ (Хавай и цялото западно крайбрежие, включително Аляска), Канада, Тайван, Филипините, Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Австралия, Нова Зеландия, Фиджи, Мексико, Гватемала, Ел Салвадор, Коста Рика, Никарагуа, Панама, Хондурас, Чили, Еквадор, Колумбия и Перу.

Руските власти на остров Сахалин и в околните територии евакуираха около 11 хиляди души от крайбрежните райони. Очаква се вълните цунами да залеят няколко села. Няма съобщения за щети на острова, причинени от земетресението в Япония.

Властите на полуостров Камчатка твърдят, че няма опасност от цунами в техния регион.

Бреговата охрана в Тайван започна да евакуира жители на източното крайбрежие. Очаква се вълни с височина 50 сантиметра да достигнат северните и източните брегове на острова.

Евакуират се и хората във Филипините, където се очаква вълна с височина един метър.

Водещи

Най-четени