Вижда се краят на делото за Караджич 29.09 | 13:06

Започнаха заключителните речи в съдебния процес срещу бившия президент на Сърбия

От Цанка Донкова

Съдебният процес срещу бившия президент на Република Сръбска в Босна Радован Караджич вече е в заключителна фаза. В Хага започна изнасянето на заключителните речи, съобщава ИТАР-ТАСС.

Караджич, който се защитава сам, е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушаване на законите и обичаите на воюването по време на конфликта в Босна и Херцеговина от 1992 до 1995 г. Прокурорът на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия Алан Тиегер настоя за доживотен затвор за обвиняемия, в случай че бъде признат за виновен. Защитата твърди, че Караджич не е виновен и настоява той да бъде освободен.

Тиегер напомни за няколко трагични инцидента, които се случиха по време на войната в Босна от 1992 до 1995 г. Той подчерта, че Караджич носи лична отговорност за тези събития, добавяйки, че действията на обвиняемия са били насочени против цели етнически групи – босненските мюсюлмани и босненските хървати, с цел пълното им прогонване от редица територии.

Според прокурора Караджич е бил "движещата сила" зад кампанията за геноцид, която е имала за цел да очисти Босна от несръбското население. Обвинението настоява за максимална присъда на Караджич.

Радован Караджич се укриваше в продължение на 13 години от международното правосъдие. Той бе арестуван от сръбските специални служби в предградие на Белград през юли 2008 г. Караджич бе предаден на трибунала в Хага на 30 юли 2008 г.

Съдебният процес срещу него започна на 26 октомври 2009 г. Прокуратурата приключи с представянето на доказателствата на 25 май 2012 г., след като показания дадоха 195 свидетели.

Изнасянето на доказателствата на защитата започна на 16 октомври 2012 г. и приключи на 1 май тази година, след като свидетелски показания дадоха 238 свидетели, се казва в съобщение на трибунала в Хага.

Караджич е обвинен в геноцид за клането в Сребреница, при което бяха убити 8000 мюсюлмански мъже и момчета, както и за 43-месечната обсада на Сараево, при която загинаха над 5000 цивилни. Радован Караджич е един от четиримата подсъдими, срещу които все още се води процес в трибунала в Хага. Сред тях е и бившият военен лидер на босненските сърби генерал Ратко Младич. Само седем обвиняеми са били осъдени до момента на доживотен затвор, допълва БТА.

Бившият сръбски президент Слободан Милошевич също бе подсъдим пред трибунала, но почина през 2006 г. преди произнасяне на присъдата. Караджич, който отхвърля трибунала в Хага и го смята за инструмент на НАТО, ще представи заключителната си реч в сряда (1 октомври).

Водещи

Най-четени