Гърция най-вероятно ще трябва да прави нови избори 09.05 | 10:28

Левите не съумяват да направят коалиция и имат последен шанс днес, 9 май

От Ивайло Ачев

Шансът радикалната лява партия "Сириза" да сформира ново правителство в Гърция изглежда съвсем нищожен, след като вчера вечерта (8 май) лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас отказа на Алексис Ципрас да влезе в коалиция с неговата партия предвид желанието на левите Гърция да пренебрегне условията за драконовски мерки, поставени със заемите от ЕС и МВФ.

"Ципрас поиска от мен да се подпиша за унищожението на Гърция. Няма да го направя. Гърция не може да си позволи да си играе с огъня", коментира Самарас, визирайки желанието на левите страната да се откъсне изцяло от условията по помощта от Европа.

Днес, в 17:00 часа, Алексис Ципрас ще се срещне лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос, а един час по-късно ще проведе нов разговор със Самарас. След тези разговори ще стане ясно дали "Сириза" има сили да сформира кабинет или ще предаде мандата на ПАСОК. Теоритично "Сириза" може да сформира коалиция с ПАСОК, но за целта Нова демокрация трябва да се въздържи при евентуален вот на доверие за новото правителство – нещо много малко вероятно.

Междувременно повечето гърци изразяват мнение, че липсата на компромис и нежеланието за сътрудничество показват, че гръцките политици не ги е грижа за държавата. Настроенията на гърците обаче са силно поляризирани, тъй като много от тях не желаят страната да се обвързва с условията на ЕС и МВФ, които са сурови и изискват много сериозно ограничаване на заплати и пенсии.

Водещи

Най-четени