Гърция ще стигне България, ако обяви фалит 09.05 | 13:50

Това предупреди икономически съветник на гръцкия премиер

От Олга Андреева

Ако Гърция обяви фалит, ще станем като българите в България. Това заяви съветникът на премиера и професор от Пирейския икономически университет Гикас Хардувелис пред радио "Скай".

Икономистът отправи остри критики към всички, които твърдят, че Гърция трябва да обяви фалит. Според него, ако това наистина се случи, "до десет години ще станем като българите в България".

Преподавателят по икономика подчертава, че единственото, което може да бъде направено, е да се промени икономическата програма, но не и Гърция да се откаже от ангажиментите си към кредиторите за структурни реформи.

Според Хардувелис има възможности за предоговаряне на условията на икономическата програма.

Със задълбочаването на кризата в Гърция "плашенето" с България и стандарта на живот на българите започна да се чува все по-често. Терминът "български заплати" се е превърнал в синоним на мизерни доходи.

В коментари на читатели под статията на електронното издание на гръцкото радио се срещат различни позиции – от подигравателно отношение и недоверие към страшните прогнози, през песимистичното мнение, че "българските заплати" вече така или иначе ги получават, а предстои да паднат и до индийски и африкански, до шеговити коментари от типа, че ако и гъркините станат като българки, са навити да стигнат нашия хал.

Водещи

Най-четени