Двама сирийци са задържани в Женева по подозрение, че са терористи 12.12 | 19:40

Шефът на женевската полиция Моника Бонфанти заяви, че „съществува вероятност в Женева да има терористична клетка на Ислямска държава“

От iNews.bg

Двама души от сирийски произход бяха арестувани в Женева по подозрение, че произвеждат и транспортират експлозиви и отровен газ, съобщиха от швейцарската генерална прокуратура. Двамата също така са заподозрени в нарушаване на закона, който забранява на групировки като Ал Кайда и "Ислямска държава", предаде ВВС.

Очаква се женевската прокуратура да даде повече подробности по случая. Женева тази седмица е под тревога поради безпокойство от наличие на клетка на ИД в района. Петъкът в Женева беше изпълнен с тревоги.Тежко въоръжена охрана наблюдава сградата на ООН в Женева и от съображения за сигурност за кратко време беше затворено международното летище в петък в резултат на тревога заради терористи и издирване на заподозрени, предаде CNN.

Нивото на сигурност остава непроменено, заявиха швейцарските власти, и въпреки това различни събития, планирани за уикенда, ще се състоят. До действията в Женева се стигна след сигнал от американско разузнаване до швейцарските му колеги, че е засечена комуникация между екстремисти, които обсъждали идеята за атака в Женева, както и Чикаго и Торонто.

Също така властите издирват най-малко двама души с косвени връзки със заподозрени за терористичните атаки от 13 ноември в Париж. Шефът на женевската полиция Моника Бонфанти заяви пред RTS, че "съществува вероятност в Женева да има терористична клетка на Ислямска държава". Тя допълни, че силите на реда издирват заподозрените, но не каза колко хора участват в операцията.

Летището беше затворено за 20 мин. Заради два подозрителни пакета. Единият се оказа забравен багаж, а вторият беше обезвреден с контролиран взрив.

 

Най-четени