Ден преди референдума в Египет демонстрациите не стихват 14.12 | 21:00

Армията има право да арестува цивилни, ако прецени

От Владислав Рашков

Поддръжниците и противниците на египетския президент Мохамед Морси провеждат последните си митинги преди утрешния референдум за гласуване на нова конституция, информира Reuters.

Черновата на документа беше написана от специална комисия, в която присъстваха основно представители на Мюсюлманското братство. Те настояват, че конституцията ще завърши прехода към нова ера след тази на Хосни Мубарак. Критици ѝ обаче смятат, че тя облагодетелства мюсюлманите и пренебрегва останалите религии.

Процесът по писане на конституцията бе ускорен, защото Върховният съд в страната заплаши, че ще разпусне комисията.

Ден след като президентът успя успешно да посредничи в установяването на мирни отношения между Ивицата Газа и Израел, Морси си гласува правомощия, с които си осигури независимост от всяка друга власт. Действията му станаха причина за изострено напрежение в страната през последните седмици.

Утре (15 декември) хиляди полицейски служители ще бъдат разпръснати из страната, за да следят за спокойното протичане на вота. За улеснение на армията Морси разреши да се арестуват цивилни, ако те пречат реда.

Това неизбежно доведе до страхове, че страната отново се връща в ерата на Хосни Мубарак.

Въпреки засиленото присъствие на органи на реда по улиците на Александрия, демонстрациите не спряха и днес. Десетки се биха с бухалки, камъни и други оръжия. Много коли бяха засегнати, някои от тях бяха подпалени.

Все още не е ясно дали ще бъде насрочен бойкот от страна на опозицията.

Водещи

Най-четени