ЕК очаква нови икономии в Гърция тази вечер 07.11 | 11:12

Още 18 млрд. евро ще бъдат съкратени, за да получи страната нов спасителен транш

От Владислав Рашков

Европейската комисия е в очакване гръцкият парламент да гласува тази вечер (7 ноември) новия пакет от икономии за предвидените реформи, които ще предопределят бюджет 2013. Той ще бъде гласуван в неделя (11 ноември), пише БТА.

Мерките са необходими, за да бъде отпуснат следващият спасителен транш за Атина.

Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен опроверга слуховете, че пакетът за Гърция ще бъде отложен за края на ноември.

"На 12 ноември Еврогрупата ще вземе решение за отпускането на следващия транш за Гърция", казаха от ведомството на Оли Рен.

Президентът на Еврпейския съвет Херман ван Ромпой заяви, че Гърция трябва да ускори процедурите си и да сътрудничи на кредиторите от т.нар. Тройка.

В края на миналата седмица премиерът Андонис Самарас призова коалиционните партии в парламента да подкрепят икономиите, като предупреди, че друг ход може да означава изход на Атина от еврозоната.

Синдикатите започнаха вчера (6 ноември) 48-часова стачка в Солун и Атина. По някои изчисления в нея са участвали 36 хил. души.

Вчера също така заваляха оставки в Централната банка на Гърция, където служители напуснаха или се пенсионираха предсрочно заради страхове от орязване на заплати.

Гръцките журналисти бяха сред съпричастните в страната, като спряха работа за три часа.

Водещи

Най-четени