ЕС замразява преговорите с Украйна заради присъдата на Тимошенко 12.10 | 09:56

Вчера Тимошенко получи 7 години затвор заради газовите договори с Русия

От Петя Михайлова

Буквално няколко часа след като Печорският районен съд в Киев осъди бившия украински премиер на 7 години затвор, Брюксел обяви, че възнамерява да замрази преговорите с Украйна, а САЩ заявиха, че при управлението на Янукович са подобрени антирекорди, пише МИГнюз.

Комисията по външни работи към Европейския парламент планира да отложи гласуването по проектодоклада за препоръки към Съвета на ЕС и Европейската комисия относно споразумение за асоцииране с Украйна. 

"Смятам, че следва да си дадем още време, за да обсъдим случващото се”, каза докладчикът Ричард Леготко по време на заседание на комисията.

Докладчикът отбелязва, че към днешна дата въпросът дали да бъдат продължени преговорите с Украйна относно споразумение за асоцииране не стои.

По думите му комитетът и Европарламентът отправят ясен политически сигнал към Киев за неприемливостта на подобен подход към демокрация, който беше демонстриран в делото срещу бившия премиер Тимошенко.

"Присъдата е резултат от политически мотивиран съдебен процес, който не съответства на международните стандарти и трябваше да застави да мълчи един член на опозицията", казват в съвместно изявление американските сенатори Джон Маккейн и Джо Либерман.

Според сенаторите "не става дума само за съдбата на един от украинските лидери".

"Въпросът е спазват ли украинските власти основните човешки права и собствените си международни ангажименти. Сега е много важно САЩ и европейските ни партньори да обяснят на Украйнам, че няма да може да се възползва от преимуществата на евроатлантическата интеграция, докато нарушава подобни ценности като свобода, политически плурализъм и върховенството на правото, които са в основата на евроатлантическото общество", се казва още в изявлението.

Вчера (11 октомври) бившият украински премиер Юлия Тимошенко беше осъдена на 7 години затвор за това, че е превишила правомощията си при подписването на газовите договори с Русия.

Съдът също така удовлетвори иска на "Нафтогаз Украйна", по който тимошенко трябва да възстанови щетите в размер на 1,5 украински гривни.

Водещи

Най-четени