Евродепутатите искат създаване на финансова полиция на ЕС 27.02 | 17:12

От Страсбург настояват и за създаване на орган срещу прането на пари

От iNews.bg

Европейският съюз трябва да създаде полицейски орган, който да разследва укриване на данъци и финансови престъпления, както и да има орган за борба с прането на пари, посочва в публикуван днес доклад комисия на Европарламента. Текстът обвинява 7 страни членки, че действат като данъчни убежища, предаде БНР, позовавайки се на Ройтерс.

Докладът е резултат от едногодишната работа на комисия на ЕП, която бе сформирана след серията от разкрития за финансови престъпления в ЕС и данъчни убежища по света, сред които "Люкслийкс" и "Панама пейпърс".

Комисията е заключила, че страните членки не са положили достатъчни усилия за затягане на данъчните правила, а на много правителства "им липсва политическа воля да се заемат с укриването на данъци и с финансовите престъпления".

Липсата на апетит за реформи частично се дължи на факта, че някои от 28-те страни от ЕС "демонстрират черти на данъчни убежища", се казва в доклада, който посочва в този списък Люксембург, Белгия, Кипър, Унгария, Ирландия, Малта и Холандия.

Водещи

Най-четени