Европа пращала на Гърция милиарди с тайни полети 26.08 | 10:09

Ей така се спасява икономиката на комшиите и еврото!

От Филипа Тодева

За обикновения наблюдател в Гърция няма нищо странно в гледката на прелитащите товарни самолети през Адриатическо море или през Балканите.

Според гръцкия вестник "Етнос" обаче, масовите полети никак не са случайни. Тяхната цел била да превозят милиарди нелегални прясно отпечатани евробанкноти до Гърция.

Твърди се, че Европейският съюз тайно е доставял пари на Гърция, докато страната се е тресяла от криза, а банките й са се разпадали, и това е ставало с тайни полети.

Пренасянето на парите е ставало с помощта на огромни "Боинги". "Етнос" пише, че доставките са започнали през 2011 г. и са се осъществявали до Атина и Ларнака.

Daily Mail отбелязва, че това са били "прясно напечатани" милиарди книжни банкноти, които е трябвало да стигнат до Гърция, за да може страната да стъпи на крака.

В материала се цитира високопоставен представител, който твърди, че това е било правено, тъй като Гърция буквално била останала без свежи пари през юни 2011 г.

Задействан бил таен план, тъй като гърците са теглели по един-два милиарда евро на ден от банките, страната им е трябвало да изпраща военни самолети до Италия, за да натоварят напечатаните банкноти, допълва БТА.

До юни 2012 г. искането за книжни пари в Гърция почти се утрои, целта на операцията не бе само да се запази социалната стабилност в страната, но и да се защити еврото.