Европейските земеделски министри обсъждат ситуацията с E.coli 07.06 | 07:34

Обмислят се и варианти за компенсиране на Испания

От Елена Коцева

Извънредна среща на европейските министри на земеделието ще се проведе днес в Люксембург.

Целта е да се обсъи ситуацията с разпространението на бактерията ешерихия коли E.coli и възможностите за компенсации на Испания.

Това съобщи говорителката на Европейската комисия Пиа Хансен, цитирана от БТА.

Тези възможности са различни, но все още се търси правната рамка на очакваното предложение, уточни говорителката на Европейската комисия Пиа Хасен.

Една от възможностите е земеделците, които членуват в браншови организации, да получат еднократна помощ под формата на държавна подкрепа, която може да бъде до 7500 евро на стопанство за срок от три години.

Ако такава стъпка бъде предприета, тя няма да бъде обвързвана с необходимост от уведомяване на Брюксел и изчакване на одобрението на комисията.

Друга възможност е земеделците да бъдат компенсирани с 5 до 10 процента от стойността на годишната им продукция.

От Европейската комисия (ЕК) отбелязаха, че днес по-скоро се очаква обсъждането на въпроса, отколкото приемането на окончателно решение.

Вчера вечерта Германия се съгласи да приеме европейски експерти, които да изследват произхода на заразата.

След като първо Испания, а след това и Германия бяха обвинени за източници на ешерихия коли, в момента все още не е ясно точно от къде тръгва епидемията.

Допуска се, че бобени кълнове от германска ферма са свързани с разпространението на смъртоносната бактерия, но все още това не е категорично доказано. Очакват се резултатите от допълнителните лабораторни изследвания, след като първите проби дадоха отрицателен резултат.

 Пиа Хансен отбеляза, че очаква въпросът с наложеното от Русия ембарго на европейската земеделска продукция да намери решение през тази седмица. Освен Русия и Катар наложи забрана за внос на земеделска продукция от Европа. 

Водещи

Най-четени