Ешерихия коли не тръгва от бобени кълнове от ферма в Германия 06.06 | 18:21

В Полша и в Люксембург са регистрирани първите случаи на заболяването

От Кремена Бедерева

Земеделското министерство на германската провинция Долна Саксония заяви днес, че първоначални изследвания са установили, че бобени кълнове от германска ферма не са източник на заразата с бактерията Ешерихия коли, предаде АП.

Министерството каза, че 23 от 40 проби бобени кълнове, взети от въпросната ферма, са дали отрицателен резултат за наличие на бактерията. Предстоят нови изследвания, уточнява още БТА.

Министърът на земеделието на Германия Илзе Айгнер обяви, че докато не бъде установен източникът на
бактерията, причинила смъртта на най-малко 22 души в страната, не се препоръчва консумирането на бобени кълнове, домати, салати и краставици, предаде Франс прес.

Същевременно днес в  град Шчечин бе регистриран първият в Полша случай на заболяване, причинено от бактерията Ешерихия коли, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщение на полската Главна санитарна инспекция.

Става дума за 26-годишна жена, която живее постоянно в Германия. Тя се върнала в Полша преди две седмици със симптоми на заболяване, причинено от Е. коли и веднага била настанена в болница.

Според лекуващите лекари състоянието на пациентката се подобрява. В болницата в Шчечин има още двама
пациенти с остра стомашна инфекция след посещение в Германия. Причините за заболяването им се изясняват.

Първи случай на остра стомашна инфекция, причинена от Е. коли, бе регистриран и в Люксембург, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на министерството на здравеопазването. Пациентът е 50-годишна жена, завърнала се неотдавна от пътуване в района на Хамбург в Германия.

В момента животът й е вън от опасност. Според АФП, досега в страните от ЕС са регистрирани 1605 случая на заболявания, причинени от рядко срещания щам О104 на бактерията Е. коли.

Водещи

Най-четени