Едуард Сноудън остава в Русия 11.07 | 15:55

Животът на американеца още е в опасност

От iNews.bg

Животът на бившия американски шпионин Едуард Сноудън, който стана причина за обтягането на отношенията между Германия и САЩ, все още е в опасност. Точно по тази причина Русия най-вероятно ще удължи временното му убежище.

"Не виждам никакви проблеми това да се случи. Обстоятелствата при него не са се променили. Животът на Сноудън още е в опасност, така че Федералната миграционна служба има всички основания да удължи статута му. Това може да се случи до една седмица", категоричен бе представителят на Миграционната служба в Русия Владимир Волох.

Преди няколко дни стана ясно, че Сноудън е подал официална молба за удължаване на едногодишното му пребиваване след 31 юли. Какъв статут иска и дали има намерение да стане руски гражданин, засега не се уточнява, пише The Wall Street Journal.

Припомняме, че Сноудън потърси убежище в Русия, след като изтекоха подробности от секретни програми за наблюдение на комуникациите по целия свят, осъществено от Агенцията по национална сигурност в Щатите. От тях стана ясно, че NSA е подслушвала разговори и на канцлера Ангела Меркел.

Тези разкрития обаче могат да докарат много сериозни проблеми на Сноудън, ако той бъде екстрадиран в Щатите. Затова ексразузнавачът потърси спасение далече от родината си. След като паспортът му беше отнет, Сноудън живя няколко седмици в транзитната зона на летище "Шереметиево" в Москва. После Русия му предостави едногодишен статут на бежанец.

Водещи