Сноудън се оказа опитен шпионин на ЦРУ 28.05 | 15:25

Американецът е изпълнявал мисии за различни щатски агенции

От Георги Георгиев

Едуард Сноудън – американецът, който миналата година разкри тайните операции на Агенцията за национална сигурност (NSA), и в момента се укрива в Русия от наказателно преследване в родината си, призна за първи път пред камера, че е бил обучаван за шпионин от ЦРУ.

"Бях обучаван за шпионин в традиционния смисъл на думата", заяви Сноудън в интервю за "Ен Би Си". "В тази си роля аз живеех и работех под прикритие в чужбина, преструвайки се, че работя нещо, което всъщност не правех и дори носех различно име".

Бившият сътрудник на NSA признава още, че е вършел работата си на всички нива – както като агент на базисно ниво така и на всички нива нагоре по йерархията за ЦРУ, NSA и военното разузнаване.

Сноудън споделя обаче, че не се е вписвал съвсем в рамките на класическия шпионин. "Не работех с хора, не набирах агенти", каза той и допълва, че е бил шпионин във времена в които "САЩ все повече и повече разчитат на компютрите вместо на хората при събирането на качествена разузнавателна информация".

В интервюто 29-годишният американец говори и за целенасочения опит на част от правителството да го опише като "анализатор от ниско ниво" или като хакер, който всъщност не знае много за детайлите по информацията, която публикува в публичното пространство.

"Те се опитват да използват дадена позиция, която имах в кариерата си тук или там за да отвлекат вниманието от моя цялостен опит".

И досега Сноудън бе обвиняван в шпионаж, като се смяташе, че той е шпионирал за Русия или Китай от самото начало. Също така се знаеше, че е работел за ЦРУ и е изпълнявал мисия под прикритието на техник в Женева. Там той е опитал да проникне в класифицираните файлове, смята неговият наблюдаващ офицер, но въпросният в крайна дава на Сноудън достъп до информацията.

Водещи

Най-четени