И ПАСОК се провали да сформира правителство на Гърция 11.05 | 21:32

Гърция отива към нови парламентарни избори в рамките на месец

От Андриян Георгиев

Лидерът на радикалната левица "Сириза" Алексис Ципрас се отказа тази вечер да участва в сформирането на коалиционно правителство, като по този начин бламира създаването му, съобщи ИТАР-ТАСС.

Ципрас обяви решението си след срещата си с председателя на ПАСОК Евангелос  Венизелос, който получи вчера (10 май) мандат за сформиране на кабинет.

Мотивът на Алексис Ципрас е, че няма да влезе в правителство, което ще продължи да прилага условията на международния спасителен план за Гърция, които от негова гледна точка са прекалено сурови.

С тази среща приключи процедурата на проучвателните мандати в Гърция, без да е постигнато споразумение за съставяне на коалиционно правителство между политическите партии. Така Венизелос утре ще върне проучвателния си мандат на президента Каролос Папуляс.

След това, съгласно Конституцията, държавният глава ще трябва да свика Съвета на политическите лидери, на който ще бъде обсъдена възможността за сформиране на коалиционно правителство на широка основа. 

По-рано днес лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис обяви, че неговата партия няма да участва в правителство на ПАСОК и "Нова демокрация", ако в него не влезе и радикалната левица "Сириза". Той поясни, че в противен случай трябва да се свикат нови избори. 

В интервюта за американски медии Алексис Ципрас окачестви като "катастрофално" и с последствия за Гърция  и Европа евентуално излизане на Гърция от еврозоната. Той щял да направи най-доброто, за да остане Гърция в еврозоната, въпреки че меморандумът за икономиите бил "невалиден". Според Ципрас "по-нататъшни икономии ще превърнат Гърция в страна от третия свят в рамките на ЕС". 

Водещи

Най-четени