И Турция се включва в блокадата на Либия 24.03 | 20:55

С фрегати и подводница Турция влиза в "Обединен защитник"

От Елена Коцева

Турският парламент одобри изпращането на шест кораба, сред които и подводница, в рамките на мисията на НАТО в Либия, предадоха световните агенции.

Гласуването се проведе при закрити врати с вдигане на ръка, като депутатите от опозицията също подкрепиха хода.

Това даде право на правителството да разположи военни сили като част от "многоизмерен принос към международните усилия за възстановяване на стабилността и сигурността в Либия”, се казва в решението на парламента.

По-рано Анкара няколко пъти блокира по всякакъв начин участието на държавата в международната операция. Без съгласието на Турция обаче ръководството на операция не може да бъде предадено на НАТО. 

Турското ръководството няколко пъти се изказва остро против намесата на чужди държави в Либия и между един чисто вътрешнополитически конфликт.

Сега с одобрението на парламента Турция се включва в операция "Обединен защитник", насочена към налагане на оръжейно ембарго срещу Либия. 

Междувременно световните агенции съобщиха,  че френски изтребител е свалил либийски военен самолет "Галеб" над град Мисрата. По-рано бе съобщено, че пристанището на града отново е под контрола на силите на Муамар Кадафи.

Това е първият опит на либийски самолет да наруши забраната за полети, въведена с резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН и поддържана от международна военна коалиция.

Водещи

Най-четени