И реактор ІІ на "Фукушима" включен към електрическата мрежа 26.03 | 17:39

Сега японските специалисти ще се съсредоточат върху четвърти енергоблок

От Елена Коцева

Японските инженери са успели да възстановят подаването на електричество в залата за управление на втория реактор на АЕЦ Фукушима-1.

Това съобщава агенция Киодо. Така успехът вече стига до два реактора – в четвъртък инженерите успяха да включат първи реактор. 

Сега японските специалисти ще се съсредоточат върху четвърти енергоблок. 

След земетресението и последвалото цунами в АЕЦ "Фукушима-1” поредица от аварии нанесоха сериозни щети до степен, че вчера представители на високо равнище признаха, че случващото се в централата не подлежи на контрол. 

Днес радиационните нива в морската вода в близост до АЕЦ "Фукушима 1” са се покачили, предоха световните агенции. На няколко стотин метра от брега на Тихия океан е регистрирано десеторно увеличение на нивата на радиоактивен йод-131 в сравнение с няколко дни по-рано. 

Това се случва след като вчера японските власти разшириха периметъра на евакуационната зона около авариралата АЕЦ от 20 километра на 30 километра. На първо време евакуацията е доброволна. 

Предприемат се спешни усилия за пресушаване на басейните с радиоактивна вода в близост до реакторите, след като няколко работници претърпяха радиационни изгаряния. 

Новите опасенията за опасните условия усложниха допълнително усилията за налагане на контрол на централата и увеличиха страховете, че имат изтичане от съдовете за топлоотделящите елементи и тръби в централата. 

Противопожарни служители изляха хиляди тонове морска вода в централата в опит да овладеят ситуацията в централата.

В момента се подготвя план за заливане на трети блок със сладка вода с надеждата, че тя ще предизвика по-добра реакция. Именно трети блок на този етап остава най-проблемният.  

Водещи

Най-четени