Японските власти разширяват радиуса на евакуация около „Фукушима” 25.03 | 19:12

Доброволна евакуация обявиха японските власти за 30 километрова зона около АЕЦ-а

От Елена Коцева

Правителството на Япония обяви доброволна евакуация в радиус от 30 километра около авариралата АЕЦ "Фукушима”. Евакуацията обяви генералният секретар на японското правителство Юкио Едано, съобщи агенция Новости. 

В изказването му не се изключва възможността доброволната евакуация да се превърне в задължителна в зависимост от ситуацията с радиационния фон. 

Решението си правителството е взело след като бе измерено ниво на радиацията на водата около първи реактор в японската АЕЦ "Фукушима-1" 10 хиляди пъти над пределната норма, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на оператора "Токио Електрик пауър".
Причината за повишаване на радиационния фон е неизвестна. 

Освен това около първи, втори, трети и четвърти реактор се е насъбрала вода след поливането на реакторите за охлаждането им. На места нивото й стига 1,5 метра. Това допълнително затруднява установяването на причината за високото ниво на радиация. 

iNews припомня, че необичайно високо ниво на радиация бе регистрирано вчера  в трети енергоблок. Такова рязко повишаване може да е свързано с повреда на Третия реактор. Днес се появиха информации, че най-вероятно ядрото на този реактор се е пробило. По-късно обаче от Японската агенция по ядрена енергетика опроверга информацията.

Ако това се потвърди, вероятността за по-сериозно заразяване на околната среда ще се повиши значително.

Вчера генералният секретар на японското правителство Юкио Едано призна, че реалната ситуация около "Фукушима” не е ясна и е възможно да протичат в реакторите процеси, които не са под контрол. Същото признание направи и премиера Наото Кан.

Вече две седмици след разрушителното земетресение в Япония от 11 март, японските спасители и инженери не могат да овладеят това, което се случва в пострадалата АЕЦ "Фукушима”. 

До този момент трагичната статистика сочи над 10 000 загинали, а все още 17 500 се считат за безследно изчезнали. Стотици остават без дом и са настанени в евакуационни лагери.

Едновременно с това днес земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер разтърси японския остров Хоншу. По данни на Националния сеизмологичен институт на САЩ епицентърът на земния трус е бил на около 107 км североизточно от град Сендай и на около 392 км от столицата Токио.

Разрушителното земетресение от 11 март бе с магнитуд 9,0 по Рихтер, което предизвика цунами. От тогава почти ежедневно Япония усеща трусове от около 5 до 6 по Рихтер.

Водещи

Най-четени