Япония се люлее, "Фукушима-1" дими 22.03 | 12:38

Три силни земетресения стреснаха японците днес

От Елена Коцева

Общо три силни земетресения стреснаха Япония през днешния ден.

Последният трус е бил от 6.6 по Рихтер, край северното японско крайбрежие. Епицентърът му е бил в Тихия океан, на около 565 км североизточното от Токио.

По-рано днес бяха регистрирани още два сериозни труса - от 6.6 и 6.4 по Рихтер.

Трусът с магнитуд 6.4 по японската скала разтърси японската префектура Хукушима, където е и авариралата АЕЦ, съобщи геологическата служба на САЩ, 

Епицентърът му е разположен на 131 километра югоизточното от град Фукушима и на 264 километра от столицата Токио. Според първоначални данни дълбочината на труса е 27 километра.

Разлюляването е било усетено в околните префектури Миаги, Ибараки, Фукушима и Токио. Не е обявена опасност от цунами.

Това е едно от по-силните земетресения, които са регистрирани в Япония в последните две седмици.
Почти ежедневно обаче земята се разлюлява след силния трус от 11 март, когато 8.9 по Рихтер и последвалото цунами предизвикаха невиждани до този момент разрушения и много човешки жертви. По последните данни трагичната статистика ще надхвърли 22 000 души.

Вторичните трусове, които се случват ежедневно в Япония, са не по-малко от 20 и с магнитут около 5.0.

Освен огромните разрушения, най-голямото изпитания за Япония обаче след голямото земетресение се превърна овладяването на ситуацията в авариралата АЕЦ "Фукушима-1". Там повече от седмица работят спасители, но въпреки усилията си процесите в ядрените реактори остават в голяма степен неконтролируеми.

По-рано днес бе обявено, че всички реактори са включени към външно електрическо захранване.

Вчера ремонтните дейности бяха преустановени заради дим и пара, излизащи от трети и четвърти реактор на АЕЦ. От компанията съобщиха, че димът не представлява опасност за работниците.

В момента температурата на охлаждащата вода във втория енергоблок на "Фукушима 1" се доближава до точката на кипене, съобщава Агенцията по ядрена сигурност на Япония.

Според информацията именно с температурата на водата в хранилището на енергоблока може да бъде свързано задимяването.

Водещи

Най-четени