Йемен – извънредно положение и протестен марш 23.03 | 14:03

Протестите и сблъсъците продължават в столицата Сана вече повече от месец

От Елена Коцева

Парламентът на Йемен обяви въвеждането на извънредно положение в страната за срок от 30 дни. Според арабските телевизионни канали решението за това е провокирано от президент Али Абдулла Салех, а законопроектът е бил приет в мнозинство.

За това решиха депутатите са се събрали на спешно извънредно заседание днес, след като вчера от президентството обявиха, че Салех смята да се оттегли в края на годината и след провеждането на парламентарни избори в страната.

Едновременно с въвеждането на извънредно положение опозицията в Йемен обеща да устрои марш на протеста към президентския дворец в столицата Сана

По-рано противници на Салех продължаваха да настояват за неговата незабавна оставка, като заплашваха с ескалация на напрежението, ако това не стане.

Протестите и сблъсъците продължават в столицата Сана вече повече от месец, но опозицията в Йемен не е организирана подобно на движенията както в Иран, така и в северноафриканските държави.

Йемен е най-бедната страната от ислямския свят, в който се надигат протести в началото на тази година. Едновременно с това президентът Салех се ползва с международната симпатия и съответно с финансовата подкрепа на западните сили, заради провежданата от него антитерористична кампания.

Най-кръвопролитни бяха сблъсъците между опозиция и армия миналия петък, когато само за една нощ загинаха повече от 50 души, а десетки бяха ранени.  

Водещи

Най-четени