Кадафи обещава на поддръжниците си победа 23.03 | 12:46

Либийският лидер призова ислямските армии да се включат в битката

От Елена Коцева

В четвъртата нощ от военната операция срещу Либия международните сили отново атакуваха командни центрове и обекти от противовъздушната система.

Триполи беше събуден от масирана атака. Във първата си  публична поява и телевизионно обръщение от началото на нападенията либийският лидер Муамар Кадафи, заяви, че не се страхува войната да се пренесе на територията на Либия.

Кадафи предрече пълна победа на своя режим и призова всички "ислямистки армии" да го подкрепят.

Жив щит продължава да пази резиденцията "Баб ал Азизия" в Триполи. Вече четвърта нощ поддръжниците на либийския лидер са там, за да посрещат атаките на коалиционните сили.

Тази нощ Муамар Кадафи се появи на един от прозорците на резиденцията, за да поздрави своите привърженици и да им обещае пълна победа. Именно това обръщение бе излъчено по държавната телевизия.

"Най-мощната противовъздушна отбрана, най-добрата противовъздушна отбраната – това е самият народ", окуражи привържениците си Кадафи.

"Няма да се предадем. Ще ги победим с всички средства. Готови сме за бой, колкото и продължителен да е той. Накрая ние ще сме победители", възкликва той.

С призив обаче той се обръща към всички ислямски армии . "Вие, ислямските армии трябва да вземете участие в тази битка. Ние, в край на краищата, ще отпразнуваме победата", заяви категорично лидерът на Джамахирията.

Той определи военната операция като "дело на шайка фашисти, които ще свършат на бунището на историята". Речта му продължи три минути и беше последвана от фойерверки.

Според американския държавен секретар Хилари Клинтън, Кадафи и неговите приближени проучват възможности за бягство в чужбина и емиграция.

Докато в Триполи привържениците на Кадафи празнуват речта му, в лагерите на бунтовниците ликуват от въздушните операции. За координация между тях и съюзническите сили, обаче не може да се говори. Коалицията твърди, че не оказва въздушна подкрепа за бойните действия на противниците на Кадафи.

Водещи

Най-четени