Кадафи прекратява огъня, кани международни наблюдатели 18.03 | 15:14

Западът не вярва на изявленията на Муамар Кадафи

От Елена Коцева

Властите в Либия обявиха прекратяване на военните действия срещу опозиционерите.

Новината бе съобщена от министъра на външните работи на страната Муса Куса на пресконференция в Триполи.

Той призова за незабавно прекратяване на противопоставянето и започване на диалог с въстаниците. Според коментара на Куса, правителството е взело решение за това, за да защити мирното население на Либия от ударите, които могат да се очакват от западните страни.

Куса също покани международната общност да изпрати мисия от наблюдатели, за да настъпи изясняване на ситуацията в Либия.

Преди минути Никола Саркози коментира, че Франция остава нащрек въпреки информацията за прекратяване на военните действия в Либия.

Париж счита, че "Муамар Кадафи започва да се страхува, но там, на място, заплахата не е отменена", предава АФП.

"Кадафи ще бъде съден според своите действия, а не според думите си", недоверчиво заяви и британският министър-председател Дейвид Камерън.

В Брюксел в момента посланиците на страните членки на НАТО обсъждат ролята на Алианса в Либия, след като тази нощ Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, с която дава мандат за въвеждане на зона, забранена за полети над Либия, при което може да се използва и военна сила, с изключение на наземна операция.

Тази сутрин бе обявено, че правителството на Франция до часове смята да започне военна операция. Франция бе подкрепена от Канада, Великобритания, Норвегия, Дания и Катар и др.

Отказаха да участват в операция на НАТО Германия, Португалия, Китай, Русия и Турция.

iNews припомня, че страните членки на ЕС единодушно приеха по-рано резолюция, с която се настояваше Муамар Кадафи да се оттегли.

В изявление на МвнР на България приветства Резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, която цели спиране на насилието в Либия.

"Основен приоритет за България е хуманитарната ситуация в страната и спирането на огъня между режима на полковник Кадафи и силите в Бенгази", заявява министър Николай Младенов.

България ще участва във всички усилия, които са с мандат не само на Съвета за сигурност, но и които са договорени в рамките на НАТО и ЕС.

Това означава на първо място предоставянето на помощ за хуманитарната ситуация, включително и чрез допълнителната евакуация на хората, които ще поискат да напуснат страната. На този етап не смятам, че България може да се ангажира с преки военни действия в Либия, се посочва в изявлението на министър Николай Младенов.

В изявлението си министър Младенов повтаря отново позицията на ЕС по отношение на режима на Кадафи, който, според позицията на европейските държави, трябва да се оттегли от управлението на страната.  

Междувременно цената на петрола падна светкавично с 3 долара на борсата в Лондон, след като информацията за сваляне на оръжието се разпространи.

По-рано днес в свое изявление лидерът Кадафи обеща "ад" за всички западни сили, които влязат в страната му.

"Ако светът полудее, ние няма да останем назад, ще се съпротивляваме. Ще превърнем живота им в ад", заяви полковник Кадафи в коментар за гласуваната резолюция на ООН за въздушна атака в Джамахирията.

Миналата седмица заплахите бяха водещи в изявленията на държавния ръководител – от кървава разправия с бунтовниците – до коалиране с "Ал Кайда" и спиране на доставките на петрол за западните страни.

Обстановката в Либия остава напрегната вече повече от месец, като ситуацията далеч надвишава гражданска война.

Вчера и днес се водеха драматични сражения за два от центровете на бунта – Бенгази и Мисрата, а преди няколко часа Либия затвори въздушното си пространство. 

Водещи

Най-четени