Потоци от бежанци се стичат по улиците на Бенгази 19.03 | 13:45

Войските на Кадафи водят боеве в западните предградия на града

От Елена Коцева

Потоци бежанци се стичат по улиците на Бенгази и се отправят на изток в опит да оцелеят при атаката на силите верни на Муамар Кадафи.

Войските на Кадафи водят боеве в западните предградия на града и нанасят удари по жилищни квартали. От вчера силите започнаха да щурмуват един от най-бунтовните градове в Източна Либия, а вече танковете са по улиците, съобщава БиБиСи.

Заместник-министърът на външните работи Халед Каим заявява обаче, че никакви удари от въздуха на са нанясани на Бенгази, тъй като всички изтребители на ВВС се намират на земята. 

Председателят на Преходния национален съвет (ПНС) Мустафа Абдел Джалил заяви пряко в
телевизионния ефир, че "човешките загуби са много големи".

"Международната помощ за съжаление закъснява", изтъкна той и призова международната общност да побърза с изпълнението на резолюцията на СС на ООН от вчера.

Междувременно либийският ръководител Муамар Кадафи заяви, че световните сили нямат право да се намесват в Либия и ще съжаляват ако направят това. 

Пред журналисти в Триполи говорителят на министерството на външните работи Ибрахим Муса прочете "посланието на вожда на либийската революция до президента Барак Обама". Обръщението е адресирано до президента на САЩ, тъй като вчера вечерта той постави ултиматум на Муамар Кадафи.

В него Кадафи отхвърля резолюцията и я определя като неприемлива. Кадафи заявява, че не води война със собствения си народ, а защитава Либия от бойците на "Ал Каида".

"Либийците са готови да умрат за мен", заявява Кадафи.

Той изтъква, че всяка военна операция срещу страната му ще бъде явна агресия, като обещава, че западните страни ще съжаляват, ако се намесят в либийския конфликт.

iNews припомня, че вчера след като НАТО започна подготовка за блокиране на въздушното пространство на Либия, властите обявиха предложение за сваляне на оръжието и започване на преговори. Часове по-късно обаче силите на Кадафи започнаха атаката на Бенгази.

Тази вечер в Париж се свиква спешна среща на страни членки на НАТО и представитеил на арабските държави с една единствена точка на обсъждане - ситуацията в Либия и действията на международната общност за спиране на насилието.  

Водещи

Най-четени