Кот-д'Ивоар национализира продажбата на какао 08.03 | 14:04

Какво ще стане с цената на какаото на световните пазари?

От Елена Коцева

Непризнатият от международната общност ръководител на Кот-д'Ивоар Лоран Гбагбо е обявил национализация за износа на какао от държавата.

Съобщението е направено от държавната радиотелевизионна компания, цитирана от световните агенции.

Решението на Гбагбо е отговор на действията на неговия опонент Аласан Уатара, който през януари месец въведе забрана за износ на какао и кафе от африканската държава. Ембаргото беше валидно за един месец, но в края на февруари месец действието му бе продължено.

Забраната бе мотивирана с това, че търговията финансира незаконния режим на бившото ръководство, начело на Гбагбо, и му позволява да плаща на администрацията и на военните. 

По данни на FT само за месец от началото на забраната за търговия са се натрупали около 400 000 тона сурово какао на обща стойност около 1.45 милиарда долара. Със заповедта за национализация износът ще се овладее от държавата и ще може да се финансира военното положение, съществуващо след изборите в страната.

Няма яснота по въпроса какви точно механизми ще се използват за осъществяване на износа, нито как държавата ще финансира последващия експорт.

Кот-д'Ивоар е най-големият производител на какао с около 40% дял в световното производство. Доходът от тази дейност представлява около една четвърт от Брутния вътрешен продукт на страната.

От началото на политическата криза в африканската държава в края на миналата година цената на какаото достигна своя тридесет годишен максимум и от ноември до този момент поскъпна с 14 на сто.

Аласан Уатара победи на президентските избори през ноември 2010 година и е признатият от международната общност ръководител на страната. Реалната власт обаче остава в ръцете на Ларон Гбагбо, който отказа да напусне поста след загубата си на изборите.

Противопоставянето между двата политици стига и до въоръжени сблъсъци.

Водещи

Най-четени