Шоколадът поскъпва заради кризата в Кот д'Ивоар 25.01 | 10:24

Цените на какаото скочиха след като африканската държава забрани износа му

От Георги Георгиев

Политическата криза в Кот д'Ивоар в крайна сметка ще доведе до поскъпване на шоколадовите изделия в световен мащаб.

Поскъпването на сладкарските иделия ще се случи в резултат от скока в цените на основната съставка на шоколада – какаото. В началото на седмицата международно признатият президент на най-големия производител на какао в света Аласан Уатара наложи забрана на износа на какао в продължение на един месец, предаде АП.

В резултат от забраната цената на какаото скочи с 3.9 % и достигна най-високите си стойности от август 2010 г. Според проучване от началото на годината цената на суровината е нараснала с общо 12 %.

Президентът Уатара наложи забраната като ход, целящ да пререже източниците на финансиране към досегашният държавен глава Лоран Гбагбо, който оспорва резултатите от изборите.

Анализатори смятат, че е неизбежно цената на шоколада на дребно да продължава да нараства, дори ако политическата ситуация в африканската държава се нормализира. Освен какаото като основен фактор за поскъпването те посочват и повишаващата се цена на захарта.

За 2009 г. Кот д'Ивоар е изнесла какао на обща стойност 2,53 милиарда долара, сочат правителствените статистики. Според Международната какаова организация дялът в световното производство на африканската държава е бил 33% за периода 2009-2010 г.

Водещи

Най-четени