ООН иска хуманитарен коридор до Кот Д'Ивоар 08.04 | 16:07

ЕС се готви да отмени санкциите срещу държавата

От Елена Коцева

Европейският съюз се готви да отмени санкциите срещу Кот Д'Ивоар по молба на Уатара, съобщи европейски дипломатически източник. Очаква се санкциите да бъдат отменени в началото на следващата седмица, най-късно в четвъртък.

За това вече призова Аласан Уатара, международно признатият президент на Кот Д'Ивоар, съобщава БиБиСи.

Предвижда се премахване на санкциите срещу всички пристанищни власти в страната и върху износа на какао и кафе.

iNews припомня, че цената на какаото скочи изключително много на международните пазари след като започна гражданския конфликт в африканската държава в края на миналата година.

В момента обстановката в страната продължава да е изключително напрегната, тъй като се водят сражения между привържениците на Уатара и Лоран Гбагбо. Разрастват се обаче и етническите конфликти, като днес бяха откриит над 100 трупа, половината от които са били изгорени живи.

Уатара заяви снощи по телевизията, че ще чака Гбагбо, който се е скрил със семейството си в подземния бункер на резиденцията си в Абиджан, да привърши провизиите и да се предаде сам, а междувременно той ще се съсредоточи върху нормализирането на живота в осеяния с трупове град.

Хуманитарните агенции на ООН призоваха за създаването на хуманитарни коридори, по които те да могат да изпращат помощи на десетките хиляди бежанци, останали без дом заради конфликта между силите на Гбагбо и Уатара. 

Водещи

Най-четени