Медведев препоръча без грубост по отношение на медиите 27.03 | 17:46

Препоръката си руският лидер отправи към съпартийците си от "Единна Русия"

От Елена Коцева

Руският премиер и лидер на партията "Единна Русия" призова за умен и цивилизован диалог със средствата за масова информации. Призива си Медведев отправи към съпартийците си по време на лекция в рамките на проекта "Граждански университет".

Иска ми се партията да създаде около себе си пространство на умен и цивилизован диалог. Само ако използваме съвременни аргументи бихме могли да докажем на хората, че уважаваме тяхното мнение и сме достойни за тяхното доверие.

Ние /Единна Русия/ сме длъжни да усъвършенстваме своето политическо майсторство в постоянни дебати. Когато е необходимо ние трябва да бъдем остри и настойчиви - в това няма нищо лошо – но без грубост. Така че едновременно да останем доброжелателни. Когато човек е доброжелателен, от него извира сила", обяснява премиерът и бивш президент Дмитрий Медведев.

Изявлението си Медведев прави малко след скандала, който се разрази заради публикация в Московски комсомолци под заглавие "Политическата проституция си смени пола". В текста се споменават имената на депутатите от Единна Русия Ирина Ярова, Екатерина Лахова и Олга Баталина.

Авторът на статията посочва, че всяка една от депутатките мени своята позиция по редица въпроси, включително и си сменят партийната принадлежност. Конкретно Ирина Ярова стана депутат на място на Дмитрий Медведев, въпреки че е загубила изборите и че е дошла при единоросците от друга партия.

След публикацията друг депутат нагруби и дори наруга журналиста в публикация и поиска прокуратурата да разследва "Московски комсомолци".

Не са малко обаче и другите депутати, които са възмутени от статията и поискаха главният редактор на изданието Павел Гусев да напусне поста си на ръководител на съюза на журналистите в Москва.

Според самия Павел Гусев най-вероятно той ще бъде осъден и шансовете му срещу депутата не са големи. "Нямам големи шансове за успех, защото Исаев е член на политическия съвет на партията и е изявен депутат. А както е известно, властта у нас е в ръцете на "Единна Русия", казва Гусев пред ВВС.

Самият депутат посочва допълнително, че не смята да е извършил нищо нередно и думите му не представляват заплаха към журналистите. Само преди дни депутатите в Държавната дума гласуваха законопроект, с който могат да се налагат глоби до 200 000 рубли /6500 долара/ за използване на нецензурна лексика и изображения в средствата за масова информация.

Преди малко повече от година главният редактор на руския вестник "Комерсант" Максим Ковалски и президентът Андрей Галиев и генерален директор на медийната група, собственик на изданието, бяха уволнени заради статии, съдържащи неприлични думи по адрес на премиера Владимир Путин.

"Комерсант-Власт" беше публикувал репортаж за измамите, приписвани на управляващата партия "Единна Русия" в изборите на 4 декември 2011 година, като текстът беше илюстриран със снимка на невалидна избирателна бюлетина, на която се чете: "Путин, върви по дяволите!".

Водещи

Най-четени