Мохамед ел Барадей се завръща в Кайро 27.01 | 20:43

След дългогодишно доброволно изгнание, той е готов да поеме временно правителство

От Елена Коцева

Бившият генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и лауреат на Нобелова награда за мир Мохамед ел Барадей заяви, че е готов да оглави протестите в родината си и да се завърне в Кайро. Барадей живееше в доброволно изгнание във Виена, припомня агенция Новости.

Четвърти ден поред египетските граждани са по улиците на столицата и протестират срещу 30-годишното управление на президента Хосни Мубарак. Демонстрантите настояват за подобряване на социално-икономическото положение в страната, разширяване на политическите свободи.

По последни данни при сблъсъците са загинали четирима души, а ранените са около 400. Има много опозиционери в арестите, а местни медии съобщиха, че семейството на Мубарак е избягало от страната. Самият Хосни Мубарак обаче по-късно отрече тази информация.

Мохамед ел Барадей заяви, че няма намерение да застане начело на уличните протести, но е готов да оглави временно правителство, ако сънародниците му го поискат.

На излитане от летището на Виена бившият изпълнителен директор на МААЕ заяви по телефона пред "Ройтерс", че за Мубарак "е време да се оттегли". Самият Мубарак управлява страната от 1981 година.

Барадей допълни, че очаква в петък много демонстрации в цялата страната и прогнозира добиване на все повече смелост у своите сънародници. Именна затова Барадей обаче ги призова да се въздържат от насилие.

iNews припомня, че напрегнато продължава да бъде и в още една северно африканска държава – Тунис, където след няколко седмични протести, президентът Бен Али бе принуден да напусне страната и бе сформирано ново правителство. 

Протестите и в Тунис също бяха провокирани предимно от икономическата ситуация в страната.

Водещи

Най-четени