Мубарак влезе в съдебна зала на носилка 03.08 | 12:54

От днес започва повратният за Египет процес, в който обаче много египтяни не вярват

От Елена Коцева

От днес започва съдебният процес срещу Хосни Мубарак – бивш ръководител на на Египет. Мубарак беше принуден да напусне поста си след масовите протести в страната през февруари месец

Делото стартира в една от залите на полицейската академия край Кайро, а бившият египетски лидер беше влезе в съда на носилка, съобщи БиБиСи.

Хосни Мубарак е обвинен в курупция и заповед за разстрел на мирни демонстранти.

Според египетското законодателство той може да бъде осъден и на смъртна присъда.

Заедно с бившия президент пред съда застанаха и неговите двама сина Алаа и Гамал, а също и бившият министър на вътрешните работи Хабиб Адли и още шест високопотсавени чиновници от неговата администрация.

Имаше съмнения, че Мубарак ще може изобщо да се изправи пред съда, тъй като според адвокатите му, той е тежко болен.

В столицата Кайро, за да се подсигури реда, бяха въведени от вчера допълнително 3 000 военнослужещи.

Големият интерес към съдебното заседание доведе до инсталирането на големи екрани в сградата на съда. Рано тази сутрин около сградата имаше и сблъсъци между опозиционно настроени и защитници на бившия президент.

Първо беше планирано съдът да се проведе в един от центровете за конференции, които са изградени в Крайно, но след това от съображения за сигурност беше решено процесът да бъде в сградата на полицейската академия.

Самият Мубарак и другите подсъдими са отделени в специална клетка от залата. В залата като зрители се очаква да влязат повече от 600 души.

83-годишният Хосни Мубарак подаде оставката си на 11 февруари след като протестите продължиха 3 седмици. Главната сцена на масовите акции на опозицията бяха на площад Тахрир в центъра на Кайро, който беше почти напълно парализиран от демонстрантите.

При сблъсъци тогава загинаха около 850 души.

От април месец Мубарак се намира в клиника в курортния град Шарм ал Шейх, но поставен под арест.

Много египтяни гледат скептично на предстоящите изслушвания по делото и не вярват, че временното правителство на Египет действително ще издаде справедлива присъда за Мубарак.

Това е повратен момент за Египет и ако Мубарак не беше изправен пред съда, много от египтяните можеха отново да излязат на улицата, а жертвите да станат действително много повече. В последния месец на площад Тахрир се възобновиха демонстрациите, а опозиционно настроените граждани започнаха да недоволстват, че обещаните реформи не се провеждат достатъчно бързо.

Бившият министър на вътрешните работи, който застана днес редом с Мубарак пред съда, вече осъден на 12 месеца лишаване от свобода за пране на мари и незаконно присвояване на държавни средства.     

Водещи

Най-четени